Internationaler Workshop - Thessaloniki 2022
Architektur und Film:
Interkulturelle Experimente mit dem urbanen Raum
ΔελτίοΤύπου – KUP | KURZPROJEKT- 3 “Architecture and Film: Inter-cultural Experiments with the Urban Space”
Το διεθνές εργαστήριο KUP | KURZPROJEKT- 3 “Architecture and Film: Inter-cultural Experiments with the Urban Space” που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ιστορίας Αρχιτεκτονικής και Διαχείρισης Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας τουΤμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Hochschule Für Technik της Στουτγάρδης και το Karadeniz Technical University της Τραπεζούντας, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, στις 19:00, στον πολυχώρο ΥΨΙΛΟΝ (Εδέσσης 5, Θεσσαλονίκη), με την προβολή επτά φοιτητικών ταινιών με αντικείμενο την ανάδειξη της πολυπολιτισμικής ταυτότητας του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Efe Ceylan, ο Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Carsten Müller, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κοινότητας Ελληνισμού κ. Τάσος Βασιλειάδης, η διευθύντρια του Goethe Institut κα. Beate Müller, ο αρχιτέκτονας κ. Ersin Ugursal, τιμηθείς με Verdienstkreuz am Bande και τιμώμενο πρόσωπο του κρατιδίου Baden-Württemberg, μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και πλήθος κόσμου.
Το Υπουργείο Εξωτερικών εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καθηγητής κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης με βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης. Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του εργαστηρίου για τον διεθνή διάλογο, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, την προσφορά τέτοιου είδους εργαστηρίων στον σύγχρονο προβληματισμό και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τον αστικό χώρο και την πολύ-πολιτισμικότητά του, υπογραμμίζοντας πως η Θεσσαλονίκη προσφέρει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας, όταν μάλιστα η ερευνητική προσέγγιση γίνεται με μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως ο κινηματογράφος.
Το εργαστήριο είχε ξεκινήσει τις εργασίες του την προηγούμενη Κυριακή 9 Οκτωβρίου με την υποδοχή των 38 φοιτητριών και φοιτητών από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Γερμανία στον πολυχώρο ΥΨΙΛΟΝ. Ακολούθησε, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, η ξενάγηση στο Μουσείο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και η παράθεση δεξίωσης στους κήπους του από τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Efe Ceylan και, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, η δεξίωση στο Maritime Museum & Café (Προβλήτα A’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), προσφορά της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κοινότητας Ελληνισμού.
Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την αποχαιρετιστήρια εκπαιδευτική εκδρομή στη Βεργίνα, επίσκεψη στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων, με την ευγενική μέριμνα της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και με ξενάγηση -διδασκαλία από την Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ Αλκμήνη Πάκα. Η επίσκεψη και η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη και χορηγία του Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Η οργανωτική ομάδα του διεθνούς εργαστηρίου «Architecture and Film: Inter-cultural Experiments with the Urban Space», στη Θεσσαλονίκη αποτελούμενη από τους Δρ Στυλιανή Λεφάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, Δρ Βανέσσα Τσακαλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, Δρ Σταύρο Αλιφραγκή, αρχιτέκτονα μηχανικό, και Birgit Remuss, Επίκουρη Καθηγήτρια Jade Hochschule Oldenburg Deutschland, θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καθηγητή κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη για την τιμητική του συμπαράσταση και αναγνώριση της σημασίας του εργαστηρίου, το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, την Παγκόσμια Πολιτιστική Κοινότητα Ελληνισμού και τον πρόεδρο και ιδρυτή της κ Τάσο Βασιλειάδη, την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τον Γιάννη Επαμεινώνδα, Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, την Ana-Felicia Scultenicu σκηνοθέτη, την Δρ Sonay Cevic, Καθηγήτρια στο Karadeniz Technical University της Τραπεζούντας, τον Karsten Weigel, Καθηγητή στο Hochschule für Technik της Στουτγάρδης, τους ανθρώπους του πολυχώρου ΥΨΙΛΟΝ για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία του εγχειρήματος καθώς και όλους τους φοιτητές για την εμπνευσμένη, δημιουργική και ενθουσιώδη συμμετοχή τους.
Literaturhaus Stuttgart „Hellenismus – Weg in die Zukunft!"
Mit dem Hauptredner, Panagiotis Kremmidas, hat die Kulturgemeinschaft des Hellenismus (GCCH e.V.) ) seine erste Veranstaltung im Literaturhaus in Stuttgart, mit dem Titel "Hellenismus, der Weg in die Zukunft" als Ideal einer globalen Zivilisation mit der notwendigen Biotheorie für die Gestaltung einer vielversprechenden Zukunft in einer Zeit globaler Herausforderungen und Probleme wie Umweltkatastrophen, Kriege, Überbevölkerung und die Notwendigkeit einer Energiewende, wobei Werte und Wissen als Kern der zeitlosen griechischen Philosophie durch den Begriff "Hellenismus" herausgestellt werden
Literaturhaus Stuttgart „Hellenismus – Weg in die Zukunft!"
Με κεντρικό ομιλητή τον ιατρό, Παναγιώτη Κρεμμύδα, η Πολιτιστική Κοινότητα του Ελληνισμού (GCCH e.V.) πραγματοποίησε στο Σπίτι της Λογοτεχνίας στη Στουτγάρδη «Literaturhaus in Stuttgart» την πρώτη εκδήλωση με τίτλο, Ελληνισμός, δρόμος προς στο μέλλον ως ιδανικό του παγκόσμιου πολιτισμόυ με την απαιτούμενη βιοθεωρία για την δημιουργία ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος σε μια εποχή παγκόσμιων προκλήσεων και προβλημάτων όπως οι οικολογικές καταστροφές, πόλεμοι, ο υπερπληθυσμός και η ανάγκη ενεργειακής μετάβασης, αναδύοντας αξίες και γνώσεις ως πυρήνα την διαχρονική ελληνική φιλοσοφία μέσα από τον όρο «Ελληνισμός»
Literaturhaus Stuttgart „Hellenismus – Weg in die Zukunft!"
With the keynote speaker, Panagiotis Kremmidas, the Cultural Community of Hellenism (GCCH e.V. ) held its first event at the House of Literature in Stuttgart "Literaturhaus in Stuttgart" with the title, Hellenism, the way to the future as an ideal of global civilization with the required biotheory for the creation of a promising future in an era of global challenges and problems such as ecological disasters, wars, overpopulation and the need for energy transition, bringing out values and knowledge as the core of the timeless Greek philosophy through the term "Hellenism".